Retkeily ja hiihto


Hiihtoladuille sekä UKK-reitille suoraan pihapiiristä

hiihto1

Hiihdon harrastajille Etapin ympäristö tarjoaa jylhiä maisemia ja luonnonrauhaa. Ladut (4 km ja 13 km) kiertelevät Etapin maastossa siten, että pienet ja isot hiihtäjät löytävät itselleen sopivan reitin ja matkan. Halutessasi teemme Sinulle eväät mukaan hiihtoretkelle.

LATUKARTTA ->

KAINUUN ULKOILUKARTTA ->

 

 Retkeile luonnonhelmassa

UKK Reitti

Maanselän Etapin maastot ovat luotuja retkeilyyn: UKK-reitti polveilee yli vaarojen sopivasti tuntumassa ja levähdyspaikkoja on mukavasti laavuineen ja hirsikotineen. Historiaan voi tutustua tekemällä retken Täyssinän rauhan rajakivelle muutaman kilometrin päähän (valokuva yllä).
Tästä pääset kainuun retkeilykarttaan (paina)

UKK-reitti

UKK-retkeilyreitti on nimetty presidentti Urho Kekkosen mukaan. Kekkonen vaelsi reitin vuonna 1957. Reitti on myös osa Euroopan kaukovaellusreittiä (Eurovaellusreitti E10), jonka lähtee on Nuorgamista ja päätepiste Gibraltarille.

Kansallismaisemiamme kulkeva reitti mukailee Vuokatin ja Kolin välistä vaarajonoa. Pituutta tällä osuudella on noin 200 km.

Sotkamon kunnan alueella reitti alkaa Maanselästä ja päättyy Paltamon rajalle (väli n. 73 km). Sinisellä merkitty reitti mukailee vanhaa karjalaista kauppatietä ja veronkantaja Simo Hurtan polkuja.

Reitti on välillä helppokulkuista kangasmaastoa, mutta osa myös raskasta, etenkin Vuokatin vaaramaisemissa. Sotkamon alueella UKK-reitti on kaksiosainen, Sotkamon eteläosan Maanselkä - Vuokatti ja Sotkamon pohjoisosan Paltamon raja - Vuokatti.

 

UKK-Reitti Valtimolta Vuokattiin

Valtimon raja - Maanselän Etappi (n. 5 km)

Valtimolta UKK-reitti tulee Sotkamon puolelle Täyssinän rauhan (1595) aikaisen rajakiven kautta. Reitti mukailee osan matkaa Kalliojärven vanhojen metsien suojelualueeseen, jossa kasvaa vanhoja aarnimäntyjä.

Reitin varteen jäävän autioituneen Pirttimäen tilan piha-alueella on vanhoja kivijalkoja ja -raunioita.

Pirttimäen jälkeen reitti menee vanhan kuusimetsän kautta ja kahden metsäautotien ylityksen jälkeen reitti suuntautuu matkailu- ja ruokailupalveluja tarjoavaan Maanselän Etappiin.

Maanselän etappi - Holinpuro (n. 9 km)

Maanselän Etapista reitti menee kyläteitä mukaillen noin kilometrin matkan ja sitten ylitetään Kajaani – Joensuu maantie ja Komulanlammin tien. Lappavaaran talon ohituksen jälkeen reitti suuntautuu Vuokatin vaarajonoon ja mäkiosuus alkaa. Nousua on noin 120 metriä kahden kilometrin matkalla. Suuri osa noususta on noin puolen kilometrin pituisella metsäautotietaipaleella.

Lappavaaran Isokuljun huipulla on näköalatorni. Torni on 9 metriä korkea ja sieltä avautuu upea näköala maisemaan. Isokuljulta reitti laskeutuu vaihtelevassa maastossa metsäautotielle ja metsäautotietä myötäillen Holinpuron keittokatokselle. Holinpuron keittokatoksella voi n. 30 henkilöä viettämää lepotaukoa. Keittokatos on varustettu pöydällä ja tulisijalla. Polttopuuta on vaeltajien käyttöön.

Holinpuro - Teerivaaran koulu (n. 10 km)

Holinpurolta reitti kiertelee mäntytaimikossa ylittäen Yrttipuron ja Vuoripuron. Vuoripuro laskee vetensä Hanhilampeen, jonka rantaa polku kiertää.

Marja-ahossa, reittiosuuden puolivälissä, on taukopaikka. Taukopaikalla on tulentekomahdollisuus, halkovaja, pöytä ja roskasäiliö. Ei vessaa.

Taukopaikalta reitti etenee Teerivaaran tielle ja jatkuu tietä pitkin noin puoli kilometriä. Reitti johtaa Viettolan talon raunioille. Viettolasta reitti kiertää Sievälänkallion ja Riihilammen kautta Teerijärven rantaan. Reitti jatkuu sähkölinjalla ja kulkee linjaa pitkin melkein Teerivaaran koululle saakka.

Teerivaaran koululla on vaeltajille keittokatos.

Teerivaaran koulu - Rönkön laavu (n. 9,5 km)

Teerivaara koululta reitti kulkee Takkulan talon ohi ja ylittää metsäautotien. Tien jälkeen Parkuanvaarasta reitti meneee suuren avohakkuuaukean halki.

Martinvaaralta jatketaan tekolammen padon kautta metsäautotielle. Metsäautotiematka on noin puolen kilometrin mittainen, josta polku erkanee metsätaipaleeksi. Satulavaaran ja Kekäleahon välillä on vanhoja peltoaukioita, jotka ovat osittain metsittyneet. Kekäleaholta jatketaan Isoahon vanhalle metsätorpalle. Isoaholta vajaan kilometrin päässä on reitin varressa Ansalammen laavu. Ansalammelta reitti jatkuu Tolhovaaran alareunaa noin kilometrin matkan. Retkeilijä voi valita kulkeeko helpompaa vai vaikeampaa reittiä Rönkön laavulle.

Helpompi reitti jatkuu suoraan ja reilun kilometrin vaelluksen jälkeen saavutaan Joensuu – Kajaani maantielle. Puolen kilometrin patikoinnin jälkeen löytyy laavu.

Vaikeampi reitti nousee Tolhovaaran päälle. 600 metrin karttamatkalla on nousua 100 metriä. Reitti on rankka, mutta varsin kannattava upeiden maisemien takia. Vaaran päältä avautuu näkymä Jormasjärvelle ja osittain myös Nuasjärvelle. Vaaralta polku laskeutuu suoraviivaisesti rajaa pitkin Persevaaraan ja sieltä Rönkön laavulle.

Rönkön laavu on suuri ja varustettu tulentekopaikalla. Joensuu – Kajaani maantien varteen on rakennettu autoilijoille levähdyspaikka, jonka vessoja voi vaeltajakin käyttää tarvittaessa.

Rönkön laavu - Porttivaara (noin 3 km)

Rönkön laavulta reittipolku kulkee Joensuu – Kajaani maantien alitse ja nousuvoittoinen taival alkaa Koljolanvaaraan. Koljolanvaarasta polku suuntautuu Porttivaaraan, jossa on vaeltajille kota. Kodassa on tulisija. Porttivaarassa on vesikaivo, vessa ja pöytä.

Kota on vanhan maatilan raunioille ja siellä on opastaulut, joista saat lissä tietoa Porttimäen tilan asukkaista ja heidän toimistaan. Raunioiden lähellä on myös vanha uunikivien louhintapaikka.

Porttivaara - Vuokatti (n. 6 km)

Porttivaarasta laskeudutaan notkoon ja noustaan Ilveskallion kautta Lehtovaaraan. Lehtovaarasta polkureitti etenee Möykynlammelle. Möykynlammella on pienikokoinen mökki, jonka voi etukäteen vuokrata käyttöön

Möykynlammelta reitti etenee Möykynvaaraan ja Matovaaraan, jossa on kota. Kodassa on keittomahdollisuus ja ulkona on pöytä sekä vessa.

Kodalta jatketaan Keimavaaran päälle ja sieltä polkua Pieneen Pöllyvaaraan. Pieni Pöllyvaara kuuluu luonnonsuojelualueeseen, jonka Metsähallitus on perustanut Vuokatin vaarajonoon. Pöllyvaarasta polkureitti laskeutuu alaspäin pienen lammen rantaan ja nousee sieltä jyrkkää ja kivikkoista polkua Vuokatin vaaran päälle. Nyt ollaan 326 metrin korkeudelle merenpinnasta.

Vaaralta laskeudutaan alaspäin laskettelurinteiden kautta Vuokatin hiihtokeskuksen lähellä olevalle opastetaululle.

Reittiosuus on raskas ja kuuluu vaikeusasteeltaan vaikeaan luokkaan. Kaksi viimeistä reittiosuutta, Rönkön laavulta Vuokattiin, on kuitenkin retkeilijöille sopiva kujettava.